Return to site

Historien om fotballskjerf

fra bestemødre til big business

· Fotballskjerf,Supporterskjerf,Skjerf,Supporterutstyr,CapoSport

100 år med fotballskjerf

Tradisjonen med supporterskjerf startet i Storbritannia på tidlig 1900-tallet og ble raskt selve symbolet på supporterkultur og lagtilhørighet på Balløya. Til å begynne med var det vanlig med stripete skjerf i klubbens farger - en genial måte å vise støtte til sin favorittklubb samtidig som man holdt på varmen. Disse skjerfene var gjerne hjemmestrikket av mødre og bestemødre og til dags dato kalles ofte disse stripete skjerfene for «granny scarves». På gamle bilder fra 30-tallet kan man se tribunene til klubber som Arsenal, Sheffield Wednesday og Millwall drapert i fans med skjerf.

You'll Never Walk Alone

Da 2. verdenskrig endelig tok slutt og fotballens glede igjen fylte europeiske tribuner med sang og jubel ble skjerftradisjonen raskt en del av klubbenes sjel og identitet. I motsetning til tidligere var ikke supporterskjerfene lenger begrenset til bare tribunene, men ble stadig observert på unge skolegutter som vil vise sin favorittklubbers farger.

 

På tidlig 60-tallet adopterte Liverpool- og Celtic supporterne You'll Never Walk Alone som sin innmarsjsang akkompagnert av en vegg av skjerf som ble holdt høyt over hodene. Etter hvert spredte fenomenet seg til resten av verden og andre idretter. Skotske Hearts FC sine fans sang Hey Jude og på Stadio Olimpico synger AS Romas ultras Grazie Roma. Her på Berget har vi blant annet Klanen med Vålerenga Kjerke, som holder skjerfene sine høyt mens klubbens seremonielle sang runger over stadion.

 

I dag finnes det mer kompliserte design med ulike mønster, broderier og logoer, men over hundre år etter at tradisjonen startet er fremdeles det enkle stripete skjerfet en storfavoritt blant fans av ulike klubber over hele verden. I nabolag rundt store arenaer kan man se boder stappfulle av skjerf på kampdag og i de offisielle supporterbutikkene er skjerfet blitt en bestselger.

retroskjerf skjerf supporterskjerf fotballskjerf

Skjerf har oppnådd ikonisk status i supporterkulturen. Undergrupper lager gjerne sine egne varianter for å vise sin tilhørighet. Supportere av ulike lag bytter skjerf for å vise vennskap og respekt. Og over hele verden finner man lidenskapelige samlere.

For mindre klubber er salg av skjerf en genial måte å drive «fundraising».

Capo Sport tilbyr en rekke ulike skjerf-varianter til små og store klubber. Les mer her.

Kilder:

The Soccer Tribe av Desmond Morris

Capo Sport AS

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK